CONILL AMB SAJOLIDA (Mont-roig)


Conill amb sajolida és una apassionada reconstrucció històrica de l'inici de la fi de la pagesia del Vallés . L'expulsió a mitjans dels anys cinquanta, d'una família pagesa de la masia en què eren masovers des de feia dècades, escombrats per l'eclossió d'una febrada urbanística qued havia de transformar brutalment la fesomia del país, és el desencadenant i el fil conductor de la novel.la.

Trobada: dia 5 de maig a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Mont-roig.

2 comentaris:

  1. He trobat la recepta del conill amb sajolida feta per l'autor i aquí us la annexo per si la voleu fer:

    CONILL AMB SAJOLIDA, LA RECEPTA
    La recepta del conill amb sajolida, senzilla, gustosa i rotunda, unió del mas i del bosc, que a la novel•la el pas del temps havia anat destruint; no sabem d’on ni com, però, gràcies a la recerca de Joan Comasòlives, aquí la tenim.

    Preu: barat
    Dificultat: cap ni una
    Temps: 3 hores ben bones

    Ingredients per 4 persones:

    Un conill ben maco espelletat
    ½ pebrot vermell
    1 ceba de Figueres mitjana
    2 grans d’all
    6 cullerades de tomàquet trinxar
    Oli verge d’oliva
    Sal
    Sucre
    Pebre negre
    Conyac
    3 o 4 branquillons de sajolida
    2 pastanagues

    Brou (col, patata, pastanaga, potes pedrers i altres menuts de gallina, un os d’espinada, un os del genoll de vedella, un braó de xai)

    Com es fa:
    Abans que res (pot ser el dia abans), prepareu un brou fent bullir els ingredients expressats, i altres que us abelleixin, però que no quedi gaire fort (p ex no hi poseu xoriço) ni gaire salat.
    Talleu el conill a trossos no gaire petits, que amb 3 o 4 feu plat. Salpebreu el conill i enrossiu-lo amb oli verge d’oliva en una cassola de terrissa o de ferro de mitja alçada. No el tapeu encara que esquitxi una mica, perquè, si no, us quedarà rebullit. Un cop ros, enretireu-lo de la cassola i reserveu-lo. Quan comenci a ser ros, afegiu-hi la ceba i, un cop rossa aquesta, mitja dotzena de cullerades de tomàquet trinxat. Si voleu, poseu-hi un xic de sucre per a corregir l’acidesa del tomàquet, però no gaire. Afegiu-hi la sajolida.. Un cop acabat el sofregit, incorporeu-hi el conill, tireu-hi un raig generós de conyac i que faci la xup-xup uns minuts. Cobriu el conill amb el brou i deixeu-lo a foc baix. Al cap d’una hora, tireu-hi un parell de pastanagues tallades a rodanxes i deixeu-lo coure encara un altra hora i mitja, afegiu brou si cal, fins que veieu que la carn se separa tota sola dels ossos, senyal que ja es pot servir. Bon profit.

    Joan Comasòlivas i Font, 18.11. 2010

    ResponElimina
  2. Moltíssimes gràcies per la recepta Javier, de ben segur que la gaudirem!

    ResponElimina