CARTA AL PARE


CARTA AL PARE
Franz Kafka

Kafka va escriure Carta al pare quan tenia 36 anys, amb motiu del trencament del seu prometatge (el tercer) amb Julie, filla d'un servent de sinagoga. Tot i que el pare s'havia mostrat contrari a aquest matrimoni, Kafka sent la necessitat de justificar-se. El text constitueix, de fet, un esbós d'autobiografia i un nou intent de salvar-se en la literatura.

Kafka acusa el pare dels seus mals i reconstrueix la història de la seva convivència sens callar anècdotes cruels ni estalviar-se explicacions humiliants amb un estil minuciós, cortès, eshaustiu. Cada plany, cada confessió o cada retret semblen excessius i tot plegat sembla desorbitat, sense que s'arribi a un judici definitiu, cosa que fa pensar que malgrat la confrontació personal, Kafka se les heu amb un enemic impersonal, tot allò que no és ell, el món, el defora o el curs de la vida.


1 comentari:

 1. Carta al Pare. Franz Kafka

  Una obra que em diu tant, que necessitaré més d’una lectura per xuclar el contingut d’una personalitat sorgida d’un pare autoritari i d’una prosa clara i precisa.

  Només començar a llegir l’estudi preliminar de Ricard Torrents em vaig adonar què és un text que em marcaria un abans i un després dins del món de la meva lectura literaria.

  De Kafka ja havia llegit: Amèrica fa uns 30 anys, que em va recomanar i deixar un company de la feina, i em vaig quedar gratament sorprès i molt diferent de com m’havien venut a Kafka.

  A l’estudi de Ricard Torres no hi sé afegir res més que la seva carta al propi Franz que trobareu al blog del traductor i comentarista:

  http://rtbe.blogspot.com.es/2009/10/al-fill-de-la-carta-al-pare-de-franz.html


  Javier CASTELO

  ResponElimina