PANDORA AL CONGO




Aquesta història va començar amb tres entrerraments i va acabar amb un cor trencat: el meu. L'estiu de 1914 jo tenia 19 anys...

Marcus Garvey, empresonat a Londres, pot ser condemnat a mort. L'acusen d'haver assasinat dos germasn, William i Richard, aristòcrates anglesos, en una expedició per trobar diamants a la selva del Congo.
Per salvar Garvey, el seu advocat encarrega a un escriptor anònim que l'entrevisti a la presó i escrigui el relat del que va passar de debò a l'Àfrica, amb l'esperença que le llibre pugui ser útil per la seva defensa.
La història avança en dos escenaris molt contrastats: d'una banda, vivim la convencional societat anglesa del temps de la Gran Guerra, amb els pintorescos personatges de la pensió de la senyoreta Pimkerton; de l'altra, l'acció trasllda el lector a un llunyà racó de la selva, on els aventurers descobreixen, atònits, un món subterrani estranyament habitat.
Amb la força narrativa dels grans novel·listes clàssics i la capacitat de crear en cada llibre un nou univers literari, l'autor s'emporta el lector a la frontera entre veritat i mentida, crueltat i tendresa, ironia i èpica.
Pandora el Congo, un admirable exemple d'arquitectura novel·lística, confirma les expectatives que milers de lectors han disposat en Albert Sánchez Piñol.

5 comentaris:

  1. Me l'apunto per llegir quan acabi els pendents, me va agradar molt La Pell Freda

    ResponElimina
  2. Doncs quan ho hagis fet, et convido a fer el comentari del que t´ha semblat. I si ho prefereixes, ja saps, estàs convidat a la trobada =:)
    Tenim previst que vingui l´Albert Sánchez, només falta poder lligar l´agenda.

    ResponElimina
  3. Un llibre curiós aquest. Una bona narrativa. També us recomano els Tretze tristos tràngols, un llibre de contes boníssim!

    ResponElimina
  4. Hola Judith aquesta vegada no podré assistir a la reunió del Club, així que us envio el meu comentari:
    "Pandora al Congo" és un llibre genial, encara que seria difícil explicar tota la trama. L'argument és impressionant i la barreja de futur i passat i de camvis d'escenari del Congo a Anglaterra, escrivint dues histories alhora, molt aconseguit. Té molts moments sorprenents i interessants. T'hi fa ficar dins de la història com si la visquesis en primera pla. Ha estar un plaer llegir aquesta aventura. Una història que manté la intriga fins al final. L'he recomanada als meus companys de feina i alguns amics perquè val la pena llegir-la. Una vegada més gràcies a aquest club de lectura gaudeixo d'una novel.la que potser no hauria triat pel meu compte. Petons

    ResponElimina
  5. Jaume, síii, tens raó, els contes són xulíssims. Aquell de la pota d´elefant m´han fet plorar de tant riure.

    Ana, el llibre ha sorprès. A la pregunta típica de quina nota li donaries, hem anat dels nous als dos. Això vol dir que ha agradat molt o no ha agradat gens. Val a dir també, que algú no ha pogut resistir les "aventures al Congo", i no ha arribat al final, quan precisament al final, es on pots arribar a descobrir tot allò. Han sortit comentaris molt interessants, frases de la novel.la i sobretot, molta discrepància i debat.
    Ens ha faltat la presència de l´Albert, l´autor, que fins els últims dies vam lluitar perquè pugués venir. Una llàstima, hauriem disfrutat molt amb ell perquè la trobada va ser molt dinàmica.
    Gràcies a tots per seguir-nos. Vaig a penjar el proper que serà...

    ResponElimina